• head_banner_01

O le aso 28 o Aperila, na tuuina atu ai e le Matagaluega o Tupe ma le Pulega o Lafoga a le Setete le Faasalalauga

I le aso 28 o Aperila, na tuuina atu ai e le Matagaluega o Tupe ma le Pulega o Lafoga a le Malo le Faasilasilaga a le Matagaluega o Tupe ma le Pulega o Lafoga a le Setete e uiga i le soloia o lafoga toe totogi mo le auina atu i fafo o nisi o oloa uamea ma uamea (lea ua taua o le Faasilasilaga). . Amata mai ia Me 1, 2021, o lafoga toe totogi mo le auina atu i fafo o nisi oloa uamea o le a faaleaogaina. I le taimi lava e tasi, na tuʻuina atu ai e le Komisi o Faʻasologa o le Fono a le Setete se faʻaaliga, e amata mai ia Me 1, 2021, e fetuunai ai le tau o nisi o oloa uʻamea.

O le soloia o lafoga toe fa’atau atu i fafo e aofia ai tulafono tau lafoga e 146 mo oloa u’amea, ae 23 tulafono tau lafoga mo oloa e maualuga le tau fa’aopoopo ma fa’atekonolosi o lo’o taofia. Ave le faʻataʻitaʻiga o le 53.677 miliona tone a Saina i le tausaga 2020. A'o le'i faia le suiga, e tusa ma le 95% o le aofa'i o oloa auina atu i fafo (51.11 miliona tone) na fa'aaogaina le fua faatatau o tupe toe fa'atau atu e 13%. A mae'a le fetuunaiga, e tusa ma le 25% (13.58 miliona tone) o lafoga fa'aulufale atu o le a taofia, ae o le 70% (37.53 miliona tone) o lo'o totoe o le a fa'aleaogaina.

I le taimi lava e tasi, na matou fetuutuunai tau i luga o nisi o oloa uʻamea ma uʻamea, ma faʻatinoina le faʻaulufaleina mai o fua faʻatatau le tumau i luga o uʻamea puaa, uʻamea mama, mea faʻameamea mataʻutia, ferrochrome ma isi oloa. O le a matou siitia faʻatatau i luga o le ferrosilica, ferrochrome ma le mama maualuga o le uʻamea puaa, ma faʻaoga le fua faatatau o lafoga faʻaulufale atu i fafo o le 25%, lafoga faʻaulufale atu le tumau o le 20% ma le lafoga faʻaulufaleina le tumau o le 15%.

u'amea ma uamea alamanuia a Saina ua faafetaui manaoga i totonu o le atunuu ma lagolagoina le atinae o le tamaoaiga o le atunuu o le sini autu, ma tausia se aofaiga o oloa uamea auina atu i fafo e auai i tauvaga faava o malo. Faʻavae i luga o le tulaga fou o le atinaʻe, faʻatinoina o le atinaʻe fou o le atinaʻe ma le fausiaina o se mamanu fou o le atinaʻe, ua fetuunai e le setete le faʻaulufale mai ma le faʻatau atu o lafoga o nisi o oloa uʻamea. I le avea ai o se faiga faʻavae e faʻafefe ai le vave faʻatupulaia o tau o le uʻamea, pulea le gafatia o le gaosiga ma faʻaitiitia le gaosiga, o se filifiliga faʻapitoa e faia e le setete pe a maeʻa le paleni atoa ma se manaʻoga fou mo le atinaʻe fou. I le tulaga o le "carbon peak, carbon neutral", o loʻo feagai ma le tulaga fou o le tuputupu aʻe o manaʻoga maketi i totonu o le atunuʻu, faʻafitauli o le siosiomaga ma le siosiomaga, ma manaʻoga o le atinaʻe lanumeamata, o le fetuunaiga o le faʻaulufaleina mai o le uamea ma le faʻatau atu o loʻo faʻamaonia ai le faʻavae o faiga faʻavae a le atunuʻu.

Muamua, e aoga le faʻateleina o le faʻaulufale mai o punaoa uʻamea. Ole tau ole fa'aulufaleina mai le tumau ole a fa'aoga ile u'amea pua'a, u'amea mama ma mea fa'ameamea. O le siitia lelei o le tau o oloa auina atu i fafo o le ferrosilica, ferrochrome ma isi oloa o le a fesoasoani e faaitiitia ai le tau o oloa faaulufale mai o oloa muamua. O oloa faaulufale mai o nei oloa ua faamoemoe e siitia i le lumanai, e fesoasoani e faaitiitia ai le faalagolago i le uamea mai fafo.

Lona lua, ia faʻaleleia le tuʻuina atu o le uʻamea ma le uamea ma le manaʻoga. O le faalēaogāina o lafoga toe totogi mo oloa uʻamea lautele e oo atu i le 146, o le 2020 oloa auina atu i fafo o le 37.53 miliona tone, o le a faalauiloaina ai le auina atu i fafo o nei oloa i le maketi i totonu o le atunuu, faateleina le sapalai i totonu o le atunuu ma fesoasoani e faaleleia le sootaga i le va o le tuuina atu o le uamea ma le manaoga. . Na tu'uina atu fo'i lea i le alamanuia u'amea e fa'atapula'a ai le fa'ailoga lautele o le fa'atauina atu o u'amea, fa'amalosi pisinisi uamea e fai se tulaga i le maketi i totonu o le atunu'u.


Taimi meli: Oke-12-2021